BLACK WEEK - Upp till 70% på odlingsfavoriter
Fakta & Råd

Odla sallat

Sallat i plåtkruka - LL
 
Sallad odlad i låg kruka med olika sorter - LL
En av de stora fördelarna med sallat är den långa skördetiden och att den trivs i kruka och balkonglåda.
 
Sallat är en härlig grönsak som alla kan odla, den tar liten plats och trivs i de flesta lägen och jordar.
Tack vare alla vackra sorter kan du dessutom skapa levande konstverk att skörda av. 

Fakta om sallat

Svenskt namn: Sallat (när den odlas, sallad är maträtten).
Vetenskapligt namn: Lactus sativa
Sorter: Det finns massor av former, färger och sorter. Plocksallat bildar inget huvud och kan skördas länge, en bra nybörjarsallat. Bindsallat växer till kraftiga, långsträckta, löst knutna huvuden, kallas också cossallat och romansallat. Minicos är en minivariant av bindsallat. Huvudsallat bildar runda huvuden med mjuka, lösa blad. Isbergssallat bildar huvuden av krispiga, hårt knutna blad. Bataviasallat bildar halvlösa, stora huvuden och klarar kalla lägen bra utan att gå i blom. 
Botanik: Ettårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.
 
Svårighetsgrad: Lätt-medel.
Utvecklingstid: 30-70 dagar.
Kan förodlas: Ja, men inte nödvändigt.
Läge: Trivs i de flesta lägen. En gassande het sommar kan sallatshuvud ruttna inifrån av värmeslag och torka.
Såtid: Fröna gror vid lägst 5 grader, men inte i värme varför det är svårt att så under högsommaren om man inte ställer sådden svalt i t ex kylskåp. Enklast att direktså men kan också förodlas. Så eller plantera i flera omgångar under våren och försommaren, sedan igen under sensommaren för skörd hela hösten. Odla också inomhus under vinterhalvåret som mikroblad och babysallat, gärna i hydrokultur.
Sådjup: 1 cm.
Plantavstånd: 5-20 cm
Radavstånd: 25 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik jord men är inte näringskrävande. Något lager gräsklipp under odlingstiden räcker om jorden inte är mager, grundgödsla i så fall med brunnen stallgödsel eller en svag giva hönsgödsel när plantorna börjat växa till sig. En tre-fyraårig växtföljd gör att jordbundna rötor undviks. Eftersom sallat gillar humusrik jord passar den att odlas efter en gröda som ger mycket bladmassa efter sig som kålväxter.
Vatten: Jämn tillgång på vatten är tricket för fin sallat. Torka ger besk smak.
Övrigt: Använd inte gammalt frö eftersom det snabbt tappar grobarhet. Sallat är fin att dekorera med i kökslandet, mixa med olika färger och höjd och gärna med blommor som tagetes och ringblomma som också är vackra i salladen. Sallat växer snabbt och passar därför att samodla med långa kulturer som lök, kål och rödbetor som behöver mer plats när sallaten redan är skördad.
Användning: Plocksallat skördas genom att man plockar bladen efter hand i plantans alla stadier. Övriga ska ha bildat huvud. Färsk till många slags maträtter och smörgåsar. Bindsallat är god att snabbt grilla.
Lagring/förvaring: Plocksallat äts direkt, huvudsallat kan hålla några dagar i kylen. Isbergssallat är mest lagringstålig, två veckor i kylen.
 

Ohyra och sjukdomar hos sallat

Vanligen problemfri men bladlöss och sniglar kan ibland gå hårt åt sallat. Strö aska eller medel med järnfosfat kring plantorna för att bekämpa sniglar och plocka för hand i skymning och gryning. Bladlöss undviks vid samplantering med körvel vars doft avskräcker krypen. Försök också att spola bort dem med hårt tryck. Sallatsbladmögel kan drabba vid kall och fuktig väderlek och ger gula, vissna blad. Jordbundna rötor undviks med växtföljd. Nässelrik gödning stärker bladen och hindrar bladsvampar att få fäste.
 
 

Odla sallat

Frösådd av sallat i krukor - LL
 

Förodla sallat

Om du vill förodla, bredså i brätten i såjord, ca 1 cm djupt. Eller tre frön i varje liten kruka. Ställ svalt med lock eller plast så att fukten blir kvar. När grodden tittar fram ställs plantorna ljust och svalt för att bli kompakta, gärna med växtlampa.
Skola om när plantorna är ca 4 cm höga till större krukor. Plantera ut när frostrisken är över, avhärda någon vecka. (Läs mer om att avhärda plantor.) Använd fiberduk i början, småttingarna tål en köldknäpp på ner till -3 grader. Plantera i samma nivå som de stått i krukan, sallaten slutar växa och ruttnar om den planteras för djupt.

Så sallat på friland

Sådd på friland görs när jordtemperaturen är över 5 grader och värsta frostrisken är över. Täck med fiberduk första tiden. Så i omgångar med en månas mellanrum så att inte all skörd kommer samtidigt. Variera gärna med lite olika sorter.
Sallat ska växa snabbt med jämn tillgång på vatten för att inte bli besk. Stödgödsla med gräsklipp eller gödselvattna någon gång de sorter som har längst utvecklingstid. En varm sommar kan vissa sallatssorter börja gå i blom, fenomenet kallas stocklöpning. Plantan slutar då att växa vegetativt och satsar i stället på en blomstängel. Skörda direkt om du ser att sallatsplantan börjar resa sig och skjuta höjd.
 
Olika salladssorter sallat i frilandsodling - LS
Det är extra vackert att blanda in rödbladiga sorter. De tycks ogillas av bladlöss och sniglar.
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.